Yöresel Yemekleri

keşkek

 

 

KEŞKEK

4 kişilik Malzemesi:
2 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
500 gr iri kuşbaşı doğranmış kemikli et
1 çorba kaşığı çemen
6 su bardağı su
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay fincanı sıvıyağ
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Tuz

Nohut ve buğdayı akşamdan ayrı kaplarda ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp 10-15 dakika haşlayın.
Fırını 120 dereceye ayarlayıp ısıtın. Eti güvece yerleştirin. Nohut ve buğdayı süzüp etin üzerine ekleyin. Çemen, tuz, sıvıyağ ve su ilave edip güveci fırına verin. Etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişirin.
Güveci fırından çıkarıp etlerin kemiklerini ayırın. Tahta kaşık yardımıyla nohut, buğday et karışımını iyice ezin.
Tereyağını küçük bir tavada eritip toz kırmızı biber ekleyin. Kızgın yağı keşkeğin üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.

 

 

bakla_dolmasi-612x300

 

 

Dolma

  • 250gr yaprak
  • 1 tane soğan
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 100 gr kıyma
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kuru nane
  • Reyhan (bir avuç)
  • Sıvı yağ
  • Su

Yapılışı

Soğanı yemeklik doğruyoruz. Reyhan otunu küçük küçük doğruyoruz. Bulguru yıkayıp tüm malzemeleri karıştırıp yoğuruyoruz. Biraz su katıp sarılabilecek hale getiriyoruz. Taze yaprakları kaynar suda bekletiyoruz. Yapraklar sararınca sıkıp hazırladığımız iç malzemesiyle sarmaya başlıyoruz. Tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ve 2 su bardağı su koyup üzerini bir tabakla kapatıp pişiriyoruz. İstediğiniz başka baharatları da katabilirsiniz.

 

 

çorba

 

 

Çatal Çorba

Yeşil mercimek, yarma, su, soğan, biraz kıyma, tuz, pul biber ve nane harmanıyla oluşan bir şölen Amasya’da çatal çorba. Bu şölenin ön hazırlığı olarak; yeşil mercimek ve yarma, haşlandıktan sonra, soğumaya bırakılır bir kenarda. Bu arada boş durulmaz elbette… Bir tencere içerisine doğranan soğan ve kıyma, kavrulur güzelce… Sonra; yeşil mercimek ve yarma eklenir bu karışıma… Yeterince su ve göz kararı tuz, isteğe göre baharat da katılınca aralarına; hafif ateşin de etkisiyle başlar lezzet dansı… İşte bu dansın finalinde ortaya çıkan ve sıcağıyla servis edilen lezzet; çorba olmaktan öte, bir şölendir damak tadını bilenler için!..

 

 

kuymk

 

 

Kuymak
Canınız şöyle kolayca yapabileceğiniz bir tatlı çektiğinde; eğer evde 250 gram pekmeziniz, 250 gram tereyağınız ve 100 gram kadar da ununuz varsa; güzel bir seçenek olabilir kuymak…
Hazırlamak için;
Tencerede erimeye bırakılan yağ kızana kadar bekleyip üzerine pekmezi ilave edin ve karıştırarak, kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynadığında unu ekleyin ve devamlı karıştırmayı sürdürerek, helva kıvamı alıncaya kadar pişirmeye devam edin. Sonra da bir servis tabağına alıp dilediğiniz yemişle –meselâ cevizle– süsleyip sıcak olarak servis edin…
Nasıl; hazırlaması kolay, değil mi? Siz bir de tadına bakın. Büyük bir ihtimalle, vazgeçemeyeceksiniz…

 

 

çörek

 

 

Amasya Çöreği

  • 1 bardak ılık süt
  • 200 gr çekilmiş ceviz içi
  • 1 bardak ılık su
  • 2 yemek kaşığı kuru maya
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 bardak sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • Aldığı kadar un
  • Malzemeler ceviz hariç sırasıyla eklenerek kulak memesi yumuşaklığında yoğrulup mayası bekleyecek
  • Daha sonra yarım paket margarinden küçük parçalar alınarak hamura yedirilir
  • Ceviz de karıştırılarak yoğrulur
  • Mayalanması için bekletilir
  • Şekil verilerek tepside mayalanınca yumurta sarısı sürülür
  • Önceden ısıtılmıs fırında 25 dakika pişirilir

kalburabasti

 

 

Kalburabastı

  • 3 su bardağı un+2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yarım paket margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu

İçi için;

  • 1 kase iri kıyılmış ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti;

  • 4 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu

Tatlının şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakın.Hamuru için olan malzemeleri bir kaba alın iyice yoğurun.Unu eklerken 2 çorba kaşığını kontrollü olarak ekleyin un kalınlığımız farklı olabilir.Yumuşak ve şekil verilen bir hamur elde edin.30 dakika hamuru dinlendirin.Rendeyi alın ceviz büyüklüğündeki hamuru rendeye bastırarak açın.İçine cevizi koyup hamuru şekli bozmadan sarın.Yağlanmış tepsiye dizin.200 derecede iyice kızartın.

SICAK TATLIYA SOĞUK ŞERBETİ DÖKÜN.
NOT:Şerbet miktarını ben arttırdım çünkü bütün şerbeti çekip kuru kalıyordu.Şerbet tam gelecektir.

Yorum bırakın